Sumeye

Alerji Mevsimi Geldi

Önerilen İletiler

Alerji mevsimi geldi

989220100406040229667.jpg Mevsimsel allerjik rinit ya da saman nezlesi en sık görülen alerjik hastalıklardan. Her yıl aynı zamanlarda neden kendinizi iyi hissetmediğinizi merak ediyorsanız, siz de bahar alerjisi olan kişilerden biri olabilirsiniz.

İSTANBUL - Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Nesil Keleş, bahar aylarının başladığı bu günlerde alerjiler ile ilgili bilgi verdi.

Alerji semptomları, vücudun bağışıklık sisteminin yabancı bir maddeye (antijen) yanıt vermesiyle başlar. Bunu da allerjenin giriş yerine antikor göndererek yapar. Allerjen ve antikor arasındaki savaş kana çeşitli kimyasal maddelerin salınımına neden olur. Kimyasal maddeler de, alerjik hastalık belirtilerine yol açar.

Allerjik rinit sık rastlanılan bir hastalık olup, son 10 yılda Avrupa’da hastalığın sıklığında artış söz konusudur. Ancak hayatı tehdit eden bir hastalık olmaması ve tavsiye üzerine alınan ilaçlarla doktora gitmeden geçici yararlar sağlanabilmesi nedeniyle hastalık nadiren ciddi bir problem olarak değerlendirilmektedir.

Allerjik rinit belirtileri olarak hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı ve bazen baş ağrısı sayılabilir. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük görülebilir.

Alerji yakınmaları bazı kişilerde bütün bir gün boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösterir.

Mevsimsel allerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar. En sık neden olan allerjenler çim polenleri, ağaç polenleri ve yabani ot polenleridir.

Yıl boyu allerjik rinit yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan allerjenlerdir. Diğer taraftan hava kirliliğinin alerji yakınmalarını arttırdığını gösteren çalışmalar vardır. Bu konuda İstanbul’da yapılan bir araştırmada hava kirliliği olan bölgelerde alerji yakınmalarının daha fazla olduğu tesbit edilmiştir.

ALLERJENLERE DİKKAT

Herhangi bir şey alerjen olabilir. Polenler, gıdalar, mantar, toz, hayvan tüyleri, kimyasal maddeler, bazı ilaçlar ve çevresel iri tanlar alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Saman nezlesi polenler nedeniyle oluşur. Türkiye’de en sık rastlanılan allerjen çim polenleridir.

Bazı allerjenler her zaman vardır. Ev tozu akarı, evcil hayvanlar, gıdalar, bazı kimyasal maddeler gibi. Bu allerjenlerin yol açtığı belirtiler sıklıkla kış aylarında evler kapalıyken artar.

Küf mantarları da polenler gibi alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Hem ev içi hem ev dışında bulunurlar. Ev içi bitkileri, nemli bölümler, banyo mantarların bulunduğu yerlerdir.

Renkli veya kokulu çiçekler nadiren alerjiye neden olurlar.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap