zeynepkrtas

Yediğinden İkram Etmek...

Önerilen İletiler

Yediğinden İkram Etmek

Osmanlı padişahlarından birine, uzak ülkelerden ama, biraz problemli olunan, hatta hasmane tutumları artık bilindik ülkelerin birinden, elçi nezaretinde bazı hediyeler gönderilir.

Hediye paketleri açıldıkça, sarayın her yanını pis kokular kaplar. Çünkü hediyelik paketlerin neredeyse tümünün içinde, etrafa kötü kokular yayan, içi pislik dolu kutular, torbalar bulunmaktadır. Uzak ülkenin elçisi, yanında ne getirdiğini bildiğinden, tir tir titreyerek ama, osmanlı adaletine de biraz da olsa güvenerek, beklemektedir.

Elçiye dokunmaz padişah. Ona sarayda konaklayacak yer, yiyecek, içecek ikramı yapılır, beklemesi bildirilir. Bu olaya şahitlik eden vezirler, hediyelere karşılık olarak elçiyle birlikte aynı kıvamda, hatta daha ağır bir karşılık verilmesini söyler, sinirle etrafa koşuştururlar. Padişahsa, ülkenin her yanına haber salınmasını, en iyi şekerleme, lokum, çikolata, yemiş, ağızı tatlandıracak ne varsa bulunup saraya getirilmesini emreder.

Ferman padişahın olunca, herkes çaresiz, uyar bu emre. İçi güllü lokumlar, harika tatlı şekerlemeler vb. doldurulan paketler hazırlanarak, elçiye teslim edilir. Elçi, kendisiyle birlikte gönderilen bu hediyelerden habersiz, düşer yola, ulaşır ülkesine...

O ülkenin kralı, hediye paketlerini önce kendisi açmak istemez. Yaptığına karşılık, çok ağır bir tepki alacağını düşünmektedir zira. Paketler tek tek açılmaya başlandıkça, sarayın içini hoş kokular kaplar. Kral, paketlere daha yakından bakmak ister bu kokuları duyunca. Tüm paketler açılmış, içlerinden harika yemişler, türlü türlü tatlılar çıkmıştır. Paketlerin sonuna gelinmiştir. Tam paketlerin sonunda, bir ferman bulunmaktadır. Kral açıp okur fermanı. Fermanda, herkes yediğinden ikram eder yazmaktadır...

ALINTI....

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap