k@lpsizim_85

Sağlık Reformunda Bundan Sonra ne Olacak

Önerilen İletiler

Sağlık Reformunda Bundan Sonra ne Olacak spacer.gif

spacer.gif ABD Senatosu'ndan geçmesi için bütün Demokrat senatörlerin oyuna tek tek ihtiyaç duyulan sağlık yasası reform tasarısının, son halini alması için benzer bir fikir birliğinin sağlanması şart.

Ülkede, Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul edilen yasa tasarılarının belli başlı konularda farklılıklar içermesi, bundan sonraki süreçte fikir birliğin önemini de ortaya koydu.

ABD'nin saygın gazetelerinden The New York Times'ta (NYT) yayımlanan bir başyazıda, iki tasarı arasındaki farkların giderilip ortak bir metne dönüştürülmesi ve yeniden onaylanması gerektiğinin altını çizdi.

NYT, ABD Kongresi'nin iki kanadı tarafından kabul edilen tasarıların hangi noktalarda çatıştığını ise şu başlıklar altında topladı:

FİNANSMAN

Tasarının Senato tarafından kabul edilen versiyonu, sigortası olmayanları bu kapsama almak için gerekli kaynağı sağlamada, yüksek gelir grubuna özel tüketim vergisi uygulanmasını öngörüyor. Örgütlü sendikalar bu fikre karşı çıkarken, Temsilciler Meclisi çok uzak durmuyor.

SAĞLIK YARDIMI REFORMLARI

Temsiciler Meclisi, mevcut Medicare sisteminde yer alan pilot uygulamalara odaklanarak sağlık harcamalarını en aza düşürmenin yolun arıyor, ancak başarılı reformların yaygın şekilde uygulanmasını sağlayacak mekanizmaları oluşturmada eksik kalıyor. Senato'nun tasarısı bu noktada başarılı reformları uygulayacak bir bağımsız kurulun oluşturulmasını sağlamalı.

Halihazırda 65 yaş üzerindeki Amerikalılar Medicare, düşük gelirli anne babalar, çocukları ve belirli şekilerde özürlü olanlar ise Medicaid programı altında belirli sigorta haklarından yararlanıyor. Ordu mensupları da ayrı bir bakım sisteminden yararlanıyor. Geri kalan herkes ise kendisi için bireysel düzenlemelerini yapmak durumunda.

MEDICAID

Temsilciler Meclis Medicaid'in kapsamını, Senato'nun öngördüğünden daha fazla üst gelir grubuna genişletmek istiyor. Bu tasarıyla, Medicaid'in doktorlara ödediği düşük primlerin artırılması ve alt gelir grubundakilerin de kendilerine hizmet verecek doktor bulmada zorlanmasının önünü geçilmesi planlanıyor. Senato'nun bu konuda Temsilciler Meclisi'nin görüşüne yaklaşması daha doğru bir hamle olarak görünüyor.

ÖDEME GÜCÜ

Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen ve daha cömert olarak tanımlanan tasarıda, düşük gelirliler, Senato'nun kabul ettiği tasarıdakine göre oransal olarak çok daha az prim ödeyecek ancak sigortadan daha fazla fayda sağlayacak. Senato'daki versiyon ise orta gelir grubundakilere daha fazla avantaj sağlıyor.

İŞVERENLERE YAPTIRIMI

Temsilciler Meclisi tasarısı, çalışanlarına bu sigorta kapsamına geçme teklifi götürmeyen işverenlere Senato versiyonuna göre daha ağır yaptırımlar getiriyor.

BİREYLERE YAPTIRIM

Temsilciler Meclisi tasarısı, sigorta kapsamına bireysel olarak girmek istemeyenlere Senato versiyonuna göre daha fazla yaptırım getirirken, maddi durumunun yetersizliğinden dolayı sigortalı olamayanların ise daha az bölümünü muaf tutuyor

ÜCRETSİZ DEVLET SİGORTASI

Herkesin federal hükümet yönetiminde asgari bir sigortası olmasını hedefleyen 'Ücretsiz Devlet Sigortası' seçeneği Temsilciler Meclisi tasarısında yer alsa da, Senato'nun tasarısı buna kesinlikle karşı çıkıyor.

KÜRTAJ

Kürtaj konusunda da Temsilciler Meclisi devlet teşviki alanların kürtajı kapsayan bir sigorta satın alamayacaklarına karar vermişti, Senato ise kürtajı pakete dahil ediyor ancak bunun için ayrı prim ödenmesini öngörüyor.

Hafta içinde Senato'nun da onay vermesinden sonra her iki Kongre kanadından temsilcileri içeren bir komisyon, iki ayrı tasarıyı tek metinde birleştirmeye çalışacak.

Daha sonra her iki kanat da ortaya çıkan uzlaşma tasarısını yeniden oylayacak. Onay alınırsa, tasarı ABD Başkanı Barack Obama'nın imzasının ardından yürürlüğe girecek.

Demokratlar bu süreci Obama'nın Ocak ayı sonlarındaki ulusa sesleniş konuşmasından önce tamamlamayı hedefliyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap