Sumeye

Artık Yaşlanma 50'sinde Duracak!

Önerilen İletiler

23318.jpgArtık yaşlanma 50'sinde duracak! 21 Ekim 2009 Yaşlanma diye bir şey olmayacak. İnsan 100 yaşına geldiğinde 50 yaşında görünecek. Yaşlanmayı ‘İnsan yedek parçası’yla durduracaklar

İnsanlar 50’sine geldiğinde onları 50 yıl daha götürecek yeni diz kapakları, kalçalar, kalp kapakçığı ve dokular geliştiriliyor. 100 yaşında 50’sinde gibi görüneceğiz

50'DEN SONRA DAHA SAĞLIKLI 50 YIL

İngiltere’deki Leeds Üniversitesi, insanların 50 yaşından sonra ’yaşlanmamalarını’ amaçlayan bir proje başlattı. “50’den sonra 50 sağlıklı yıl” isimli proje için 50 milyon sterlinlik bütçe ayıran üniversite, 5 yıl boyunca araştırmalar yürütecek.

İNSANIN KENDİ DOKUSUNDAN ORGANLAR

Proje, insanın kendi DNA’larından oluşturulan doku ve organların, yaşlananların yerine nakledilmesi temeline dayanıyor. Başlangıç olarak yeni kalçalar, diz kapakları, kalp kapakçıkları geliştirilecek.

YAPAY KALÇA İLE 100 YAŞINDA 100 MİLYON ADIM

Projenin ilk başarısı ise genellikle en fazla 20 yıl kullanılabilen yapay kalçaların ömrünü uzatmak oldu.

Leeds Üniversitesi Tıbbi ve Biyolojik Mühendislik Enstitüsü uzmanları, kobalt ve krom metallerini kullanarak ömür boyu kullanılabilen bir yapay kalça geliştirdi. Profesör John Fisher, 100 yaşına gelen bir kişinin yeni kalçası sayesinde 100 milyon adım daha atmaya hazır olacağını ifade etti.

TESTLERDEN OLUMLU SONUÇLAR ALINDI

Örneğin bir insan ya da hayvandan sağlıklı bir kalp kapağı alınıyor. Üzerindeki hücreler ve DNA’lar özel bir kimyasal karışımla arındırılıyor. Böylelikle doku ya da organ vücuda nakledildiğinde bunun reddedilmesi gibi bir sorun meydana gelmiyor. Vücut nakli kendi hücreleriyle sararak “büyütüyor”. Şimdiye dek hayvanlar ve Brezilyalı 40 kişi üzerinde yürütülen testlerden olumlu sonuçlar alındı.

Bu teknoloji kullanılarak vücuttaki tüm dokuların yenilenmesi teknolojisinin 30 ya da 50 yıl içinde tamamlanacağı tahmin ediliyor. Fisher, projenin gelecek 5 yıl içinde vücudun 10 dokusunun yeniden yaratma imkanı sağlayacağını öne sürüyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap