Sumeye

Kulağı 'Birisi' Değil Hastalık Çınlatıyor..

Önerilen İletiler

Kulağı 'birisi' değil hastalık çınlatıyor Operatör Dr. Bülent Yılmaz ani işitme kaybı ve kulak çınlaması konularında bilgi verdi. Yılmaz, kulak çınlamasının birçok hastalığın habercisi olduğunu söyledi.

876220090705074335358.jpg

10 09 2009

İstanbul’da 104,6 Frekansıyla yayın yapan Radyo 7’nin sevilen programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının dünkü konuğu Kulak, Burun, Boğaz uzmanı Operatör Doktor Bülent Yılmaz oldu. Ani işitme kaybı ve kulak çınlaması konularının konuşulduğu programda merak edilen sorular yanıtlandı. Dr. Yılmaz, halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen 'Tinnitus'un bir hastalık olmadığını belirterek şunları söyledi; "Ancak, birçok hastalığın başlangıç aşaması, belirtisidir. Öncelikle kulakla ilgili, sonra kulak çevresi organlarla ilgili, genel rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçların etkisi olarak ortaya çıkabilir. Kulak çınlaması birçok sebeple oluşabilir. Bir hastalık değil, hastalık belirtisi olduğu için hastalık tedavi edildiğinde çınlama da ortadan kalkacaktır."

EDA: Ani işitme kaybı nedir? Olmasına neden nedir?

Bülent YILMAZ: İşitmemizin birbirini takip eden 3 frekansta, 3 desibel ve üzeri sinir tipi olan işitme kaybına denir. Her işitme kaybı ani işitme kaybı değildir. Mesela kulağın bir kirle tıkanması ani işitme kaybı sayılmaz. Ani işitme kaybı olabilmesi için sinir tiplerinden biri olması gerekir. Ani işitme kaybının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tümörlerle, virüslerle, dolaşım bozukluklarıyla, genel rahatsızlıklarla tetiklendiği üzerinde durulmuştur. Ancak kesin olarak nedeni saptanamamıştır.

EDA: İşitme kaybıyla size gelen hastalarınıza ne tür bir tedavi yöntemi uyguluyorsunuz? Hastalarınız hangi şikâyetlerle size başvuruyor?

Bülent YILMAZ: Öncelikle işitme kaybının olduğu dönemde kullandığı ilaçlar varsa onlara bakıyoruz. Herhangi bir seyahat, kafaya gelen herhangi bir travma, geçirilen herhangi bir enfeksiyon, kronik bir rahatsızlık durumu varsa bunları inceliyoruz. Nedenlerden yola çıkarak uygulayacağımız tedaviyi belirliyoruz. Hastalarımız ilk etapta kulak çınlaması, ya da bu etabı geçirmiş, işitme kaybı şikâyetiyle bize geliyor. Baş dönmesi, mide bulantısı da şikâyetler arasında yer alıyor.

EDA: İç kulak, orta kulakla ilgili olan hastalıklarda işitme kaybına sebep oluyor mu?

Bülent YILMAZ: İçkulaktaki rahatsızlıklar ani işitme kaybına sebep olabilir. Mesela menier hastalığında iç kulak sıvılarının aniden yükselmesi, basıncın oluşmasıyla işitme kaybı gerçekleşebilir.

EDA: Tedavisi nedir? Hastalarınıza neler önerirsiniz? Tedavi sonunda % 100 iyileşme olur mu?

Bülent YILMAZ: Tedavi aşamasında öncelikle hastalığın nedeni tespit edilmeli. Neden tespit edildikten sonra tedaviye başlanır. Özellikle hiperbolik oksijen tedavi süresinde önerilerimiz arasında. Kortizonlu, antiviral ilaçlar, vitaminlerle tedaviyi tamamlıyoruz. % 100 düzelme kişinin fizik yapısına,yaşına ve işitme kaybının seviyesine göre görülür. Uygun şartlarda tamamen iyileşen bir hastalıktır.

EDA: Hiperbolik oksijen tedavisinin iyi geldiğini söylediniz. Peki, hastalar hastalığı fark ettikten kaç saat sonra bu tedaviye alınıyor?

Bülent YILMAZ: Biz, hastalarımıza 48 saat içinde bu tedaviye girmesini öneriyoruz. Ne kadar geç gelinirse, düzelme de o kadar geç gerçekleşir.

EDA: İşitme kaybının önüne geçilebilir mi?

Bülent YILMAZ: Genel sağlık durumuna dikkat edilerek, kulaklar aşırı gürültüden, travmalardan korunarak, aşırı ilaç kullanımı engellenerek önlem alınabilir.

EDA: Yaşın ilerlemiş olması işitme kaybına sebep olabilir mi?

Bülent YILMAZ: Yaşlanmayla birlikte, yüksek frekanslarda işitme kaybı olabilmekte. Çok yavaş gelişen bir süreçtir. 50 yaşından sonra fark edilebilir. İşitme kaybını arttıran nedenlerden uzak durmak oldukça önemlidir.

EDA: Düşme sonucu ilk etapta herhangi bir belirti olmasa da işitme kaybı ilerleyen zamanlarda oluşabilir mi?

Bülent YILMAZ: Düşmeyle dış kulak, orta kulak ya da iç kulak zarar görmüş olabilir. Klinik olarak değerlendirilmesi, ilerleyen zamanda büyük bir sorunla karşılaşmamak adına önemlidir. Bir kulak, burun, boğaz uzmanına başvurup işitme kaybının ölçülmesinde fayda var.

EDA: Telefon kullanımından kaynaklanan işitme kayıpları var mı?

Bülent YILMAZ: Çok yüksek olmadığı takdirde bu sebeple işitme kaybı olduğu bugüne kadar ispat edilebilmiş değil. Eğer kulakta ağrı oluşuyorsa bu kulağa uygulanan basınçtan kaynaklanabilir. Kulaklık kullanılması, sürekli telefonla konuşan kişiler için önerebileceğim bir çözüm.

EDA: İşitme kaybında cerrahi müdahale uygulanır mı?

Bülent YILMAZ: Ani işitme kaybında, hastalığın derecesine göre cerrahi müdahaleye başvurulur. Mesela iç kulakla orta kulak arasındaki alanda delikler oluşmuşsa bu deliklerin kapatılması ve iltihap akımının önlenmesi için böyle bir müdahale gerekebilir. Doğru teşhis konulursa faydası da görülebilir.

EDA: Halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen Tinnitus nedir ve hangi sebeplerle oluşur?

Bülent YILMAZ: Tinnitus bir hastalık değildir. Ancak, birçok hastalığın başlangıç aşaması, belirtisidir. Öncelikle kulakla ilgili, sonra kulak çevresi organlarla ilgili, genel rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçların etkisi olarak ortaya çıkabilir. Kulak çınlaması birçok sebeple oluşabilir. Bir hastalık değil, hastalık belirtisi olduğu için hastalık tedavi edildiğinde çınlama da ortadan kalkacaktır. Eğer gürültüden kaynaklanıyorsa gürültülü ortamdan uzaklaşılmalı.

EDA: Hangi yaş gurubu bu rahatsızlığa daha yakın?

Bülent YILMAZ: Daha çok ilerleyen yaş guruplarında ortaya çıkar. Kulağın beslenmesinden, damarlarda meydana gelen rahatsızlığa bağlı olarak gelişebilir. İleri yaşlarda en sık ortaya çıkan rahatsızlıktır.

EDA: Halkımız kulak rahatsızlıklarında hangi aşamada size başvuruyor?

Bülent YILMAZ: Genellikle hastalık belirtilerinde değil de hastalık başladığında başvuruyorlar. Bazı kişilerse hastalığın kendiliğinden geçmesini bekliyor. Son aşamada bize başvuran hastalarda oluyor. Tedavi için gecikilmiş olan bu dönemde eski sağlığa kavuşmak oldukça zor oluyor.

EDA: Kulak kaşıntılarında ne yapılabilir?

Bülent YILMAZ: Birçok sebebi olabilir ama bizim en sık karşılaştığımız alerjik reaksiyonların oluşturduğu kaşıntı. Kulağın suya, sabuna, kimyasal maddelere olan alerjisi olabilir. Öncelikle kaşıntının neden olduğu belirlenip o maddeden uzaklaşarak tedaviye başlanır. Daha sonra gerekirse ilaç tedavisine de başvurulabilir.

EDA: Kulak temizleme hangi aralıklarda yapılmalı?

Bülent YILMAZ: Kulak temizlemesi mecburi olarak yapılan bir tedavi değil. Eğer kulak, akıntılar sebebiyle tıkandıysa ve kişi rahatsızsa temizlenebilir. Normal şartlarda kulak kendi kendini temizleyen bir organdır. Bu sebeple kulak temizlemek gerek görüldükçe yapılırsa tehlike oluşturmaz. Mecbur kalınmadıkça biz, kulak temizleme çubuklarının kullanılmasını bile önermiyoruz. Bir problem hissedilirse kulak doktoruna temizletilebilir.

EDA: Kulak çınlaması olan kişiler ne yapmalı?

Bülent YILMAZ: Öncelikle çınlamaya sebep olan hastalık veya durum teşhis edilmeli. Ardından tetikleyici ortadan kaldırılarak kulağın korunması gerekmekte. En çok gürültü sebebiyle ortaya çıkan bir durum olduğu için çok gürültülü olan yerlerde kulaklıkla çalışılması alınacak tedbirler arasındadır. Yüksek sesle müzik dinlemekte bu rahatsızlıkta oldukça zararlıdır.

EDA: İlerleyen yaşlarda kulak çınlaması için ne yapılabilir?

Bülent YILMAZ: Yaşı ilerlemiş bir kişi kulak çınlaması rahatsızlığıyla bize başvurduğunda öncelikle dolaşım sisteminde olan bozuklukları takip ediyoruz.

EDA: Çocuklarda eğer kulak kendi kendini temizlemiyorsa ne yapılmalı?

Bülent YILMAZ: İlerleyen zamanda, büyüdükçekulak kendi kendini temizleyecektir. Eğer ileri bir yaşta bu rahatsızlık varsa doktor gözetiminde ilaçlarla tedavi edilebilir.

EDA: Sesi duyup konuşulanı anlamayan hastalar için ne tür bir tedavi uyguluyorsunuz?

Bülent YILMAZ: Bu tür rahatsızlıklar sesin belirli frekanslarda kayıplarda görülebilir. Özellikle yaşlılarda ince seslerin anlaşılmasıyla ilgili problemler görülebilmekte. Kayıpların hangi frekanslarda olduğu belirlenip işitme cihazı yardımıyla eski sağlığa kavuşulabilir.

EDA: İşitme cihazı alacak kişiler neye dikkat etmeli? Bu noktada marka fark yaratır mı?

Bülent YILMAZ: İşitme cihazını kullanacak kişinin hangi frekanslarda duyamadığı belirlendikten sonra uygun olan cihaz alındıktan sonra herhangi bir sorun olmayacaktır. Dijital cihaz tercih edilmesini önerebilirim.

EDA: Yüksek sesli oyuncaklar işitme kaybına yol açar mı?

Bülent YILMAZ: Çocuklar işitme konusunda yetişkinlere oranla daha sabırlıdır. Denetim altında satılan, insan kulağına zarar vermeyecek desibellerde olan oyuncaklar tercih edilirse bir zararı olmayacaktır.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap