Sumeye

Tedavi Olayım Derken...

Önerilen İletiler

Tedavi olayım derken Beyin tümörü nedeniyle ışın tedavisi gören kişilerin beyninin zarar gördüğü saptandı.Beyin tümörü nedeniyle ışın tedavisi gören 65 kişi üzerinde 12 yıl sonra yapılan araştırmada kullanılan ışınların beyine zarar verdiği saptandı.

Yıllar sonra bile beynin zihinsel işlevinin olumsuz yönde etkilendiğini tespit eden Amerika VU University Medical Centre araştırma ekibi, doktorlara mümkünse bu yöntemden faydalanmamalarını önerdi.

Araştırmaya katılan kişilerin tamamında gliom nedeniyle ışın tedavisi uygulanmıştı. Ancak yapılan araştırma, zamanında tedavi amaçlı kullanılan ışınların hasta dokular temizlemenin yanı sıra beyindeki sağlıklı dokulara da zarar verdiğini ortaya çıkardı. Ameliyat ile tedavi olup zihin gücü kaybına uğrayan hasta oranı yüzde 27 iken, ışın ile tedavi olan hastaların oranı ise yüzde 53. Araştırmayı gerçekleştiren bilim adamları, riski neredeyse iki kat daha arttıran bu tedavi yönteminin, hastalık nüksetmediği sürece kullanılmamasını öneriyor.

Sinir dokusundaki hücrelere (glial hücre) benzerliğinden dolayı bu hücreleri taklit eden ve beyin tümörleri arasında en yaygını olan gliom, ameliyat veya ışınlarla tedavi edilebiliyor.

İletiyi paylaş


İletiye bağlantı
Sitelerde Paylaş

Hesap oluşturun veya yorum yazmak için oturum açın

Yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor

Hesap oluştur

Hesap oluşturmak ve bize katılmak çok kolay.

Hesap Oluştur

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Giriş Yap